2005-ben októberben rendeztek kiállítást, ehhez képest voltak virágzó növények, és a Mezőgazdasági Múzeumban állították ki őket. Tekintettel a zárt térre, és a kevert megvilágításra (külső fények az ablakokból + belső világítás), a fényképezők igen nehéz helyzetbe kerültek. Erről árulkodik a Neten megjelent számos gyengén sikerült fotó.

Mi a baj ezekkel a fotókkal ? Zajosak, furcsa a színük és életlenek. Hogy miért ? A kis fényerő miatt, amit persze lehet vakuval kompenzálni, de akkor kerülnek elő a további illúzióromboló részletek: a feltűnő, éles árnyékok.

Vegyünk sorba néhány fontos kérdést.

1, Vakuzzunk, vagy ne ?

A válasz: Igen. Vakuzzunk, vagy ne. Ez mind a körülményektől függ.

Példa: Amikor a vaku előnyös

Első kép: ISO 1600, vaku nélkül:

 

 


 

-
Második kép: ISO 1600, vakuval:

 

Nekem a 2. kép tetszik jobban, mert a színe közelebb áll a valósághoz. Ennek az lehet a magyarázata, hogy a vaku spektruma a napfényéhez hasonló, így a spektrum minden része jobb színhűséget eredményez, a nagyobb fényerő pedig kiemeli a tárgyat a háttérből, ami nem lesz olyan zavaró.

Van azonban valami, ami rendkívül zavaró: az árnyék:

-
Ha szerencsénk van, az árnyék nem olyan feltűnő, és aránylag jó képet kaphatunk:

-
2, A kevert megvilágítás hátrányai

A fényképezőgép nem tudja, mit fényképez, és ellentétben velünk, nem képes annyira jól alkalmazkodni a különféle megvilágításokhoz, így gyakran zavaróan eltérő színű képet látunk, amikor otthon megvizsgáljuk a képeket a számítógépen. Ez ellen fehéregyensúly korrekcióval védekezhetünk. Emiatt pedig célszerű RAW-ba fotózni, egyrészt mert minden RAW konverter tartalmaz színkorrekciós modult, ugyanakkor a RAW file dinamikatartománya valamivel nagyobb, mint a 8 bites JPG képeké, és általában ki lehet kompenzálni kisebb beégéseket.

Példa kevert megvilágításra (napfény + világítás):

a, Korrekció nélkül

-
Használhatjuk a fehéregyensúly korrektor funkciót, ha van a képen fehér, szürke vagy fekete rész. Természetesen nem olyan rész, amely teljesen fehér vagy teljesen fekete.
Jelen esetben a virág középső csíkos része. Hogy honnan tudom ? Ott voltam, láttam és megjegyeztem. Mert ugye senki se képes megállapítani, színhelyes-e a fenti kép, aki nem látta az eredetit. Íme az eredmény:

b, Fehéregyensúly és világosság korrekció után:

Más színű-e vagy nem ? Ki hogy látja ... :)
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://luczajanos.blog.hu/api/trackback/id/tr531854638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása