Vannak olyan dolgok, amelyeket csak megadott időben lehet fényképezni. Sok hóvirágot pedig leginkább az Alcsútdobozi arbrétumban lehet fotózni.
A hóvirág szezon kb. március 15.-éig tart, utána már eléggé hervadoznak a hóvirágok.
Most még bimbózó hóvirágot is látni.

Menjen tehát minden hóvirág rajongó Alcsútdobozra. Az arborétum nagy területen fekszik, és rengeteg a látnivaló, de csak egy részén található sok hóvirág. A tanácsom: tarts mindig balra, ha befelé mész.

Mi kell a hóvirág fotózáshoz ? A fényképezőn kívül leginkáb jó idő. Süssön a Nap, és ne fújjon a szél. A szél mozgatja a hóvirágokat, és elfújja az illatukat. Szélcsendes időben határozottan érezhető a hóvirágok illata. Aki nem hiszi, szagoljon utána.

Ha minden rendelkezésre áll, akkor is lehet számtalan csalódást okozó fotót csinálni. Hogy miért ? Pld. nem fér bele minden virág a mélységélességbe:

Vagy pld. ott vannak a zavaró hátterek, pld. a többi hóvirág:

Tehát érdemes nagyon odafigyelni a képkivágásra, képkompozícióra. Én nem hiszek az utólagos képvagdosásban, trükközésben. A hamis, az hamis. Sajnos ilyenkor tavasszal még ritka a verőfényes napsütés, és a szélcsendes idő, de igazán jó képeket olyankor lehet csinálni. Lehetséges ISO 100 vagy az alatti érzékenység és 60-ad körüli zársebesség használatával zajmentes, megfelelő mélységélességű fotók készítése. Mert ugye hiába visz az ember állványt, ha a hóvirágot rázza a szél ....

A napsütés a Nap spektruma miatt kihangsúlyozza a hóvirágok friss zöld szárait és leveleit is. De ennyi okoskodás elég is lesz mára, teszek még ki néhány képet:

aaa

A bejegyzés trackback címe:

https://luczajanos.blog.hu/api/trackback/id/tr601802832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása